Johanes Han sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

Beograd, 15.09.207.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, Johanes Han, sastao se danas sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u okviru svoje zvanične posete Srbiji. On je održao opredavanje na temu „EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“, nakon čega je odgovarao na pitanja učesnika.

Han se obratio prisutnima osvrnuvši se na izjavu Žan-Kloda Junkera, koji je najavio proširenje Unije, ali ne do kraja mandata sadašnje Evropske komisije. Naime, Han je istakao da akcenat ne treba stavljati na vremenski rok, već na kvalitet reformi koje se sprovode. On ne vidi drugi spoljnopolitički pravac za Srbiju, ali smatra da je proširenje na Zapadni Balkan u interesu i EU. Na kraju, nada se da će sva pregovaračka poglavlja biti otvorena u naredne dve godine.

Učešće  predstavnika UNEKOOP omogućeno zahvaljujući Institucionalnom grantu koji  se finansira sa sredstvima CSOnnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA)”