KONSULTATIVNI SASTANAK

Paraćin, 23.01.2013.godine

UNEKOOP je bio domaćin Konsultativnog sastanka „Ka odgovornom i otvorenom procesu programiranja i raspolaganja sredstvima iz opštinskih fondova za životnu sredinu“. Ovaj Sastanak je proistekao kao još jedna inicijativa za uspostavljanje partnerstava između civilnog društva, lokalne samouprave i privrede za otvoreno i odgovorno raspolaganje opštinskim fondovima za životnu sredinu i za unapređenje sprovođenja politike životne sredine.

Na sastanku su učestvovali Ljubinka Kalućerović, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, koja je govorila o finansiranju politike na lokalnom nivou i o sredstvima koja se prilivaju ili odlaze iz opštinskih buđeta, a koja su posvečena rešavanju ekoloških pitanja. O istoj temi, kao predstavnik grada koji savesno i odgovorno kontroliše i koristi svoje ekološke buđetske fondove, govorila je Ljiljana Jemuović iz Kraljeva. Natalija Matunović iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije je sve prisutne upoznala sa mogućim izvorima finansiranja iz fondova Evropske unije i najavila pozive koji će uskoro biti raspisani.

Na kraju Sastanka su Mirko Popović iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole i Srđan Matović iz „Arhus centra Kragujevac“, predstavili modele savetodavne radne grupe za unapređenje životne sredine koje su prisutni prihvatili kao neophodan element za unapređenje životne sredine.

Na kraju Sastanka je dogovoreno da se zaključci i predlozi izneti na sastanku zabeleže u zvaničnom dokumentu koji će biti predstavljen kao mehanizam za odgovornije, transparentnije i efikasnije upravljanje opštinskim fondovima u oblasti životne sredine.

Ova Inicijativa je pokrenuta u okviru projekata „Znam kako da delujem“ koji podržava Ambasada Kraljevine Norveške u okviru programa „Jaćanje organizacija građanskog društva“.

Koaliciju organizacija civilnog društva koje su pokrenule kampanju za otvoreno i odgovorno upravljanje fondovima za životnu sredinu čine:

  • Beogradska otvorena škola;
  • Evropski pokret u Srbiji;
  • „UNECOOP“, Paraćin;
  • Centar za razvoj građanskog društva „PROTECTA“, Niš;
  • „Arhus centar Kragujevac“.

Punu podršku ovoj Incijativi svojim učešćem dala je Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije.