Okrugli sto “Planiranjem do klimatski otpornijih lokalnih zajednica”

Predstavnici NVO okupljenih u okviru Plavo zelene mreže Futura organizovali su u sredu 29.9.2021. okrugli sto pod nazivom”Planiranjem do klimatski otpornijih lokalnih zajednica” u Parku prirode “Bojčinska šuma”.

Okrugli sto je okupio predstavnike opština, lokalnih samouprava i NVO iz čitave Srbije uključujući predstavnike opština Pančevo, Zemun, Opovo, Sremski Karlovci, Bečej… Doc. dr Ivana Šekler sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura razgovarala je sa učesnicima o fenomenu klimatskih promena i potrebi da se na najefikasniji način pristupi procesu adaptacije i mitigacije. Ljubinka Kaluđerović, saradnica SKGO govorila je o iskustvima i praktične realizacije lokalnog klimatskog planiranja, a Bojana Božić iz opštine Bečej predstavila je okupljenima studiju slučaja opštine. Tokom okruglog stola učesnici su ostvarili nekoliko veoma konstruktivnih rasprava koje su rezultovale identifikacijom najvećih problema sa kojima se lokalne samouprave susreću u procesu adaptacije na klimatske promene. Okruglom stolu su prisustvovale i predstavnice Mladih istraživača Srbije Milica Žarković i Tijana Ljubenović.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “KlimAdapt21” pod okriljem EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža udruženja građana koje se bave zaštitom životne sredine koji organizuju Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske.

Ove aktivnosti su deoEko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredineprograma koji realizujuMladi istrazivaci Srbijea podržava Švedska.#mladiistrazivacisrbije#ekosistemprogram#poglavlje27