ENERGETSKI USEVI ZA ENERGETSKI NEZAVISNE I EFIKASNE LOKALNE ZAJEDNICE

UNEKOOP je započeo realizaciju projekta “Energetski usevi za energetski nezavisne i efikasne lokalne zajednice”(www.nage.unecopn.org) koji se realizuje se u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji finansira Evropska unija.

Očekuje se da projekat izvrši animaciju i ojača lokalne kapacitete za zeleno preduzetništvo organizovanim podizanjem zasada brzorastućih biljaka (Miskantus, energetska vrba…) na marginalnim zemljištima u privatnom i javnom vlasništvu (neplodno zemljište, pojas pored saobraćajnica).

Na ovaj način stvorili bi se izvori za stabilno snabdevanje biomasom koja bi se u obliku sečke koristila za zagrevanje javnih objekata (škole, vrtići….)

Opšti cilj projekta: Održiva i energetski efikasna nezavisna lokalna zajednica bazirana na zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu

Specifični ciljevi:

  1. Senzibilisane ciljne grupe za diverzifikaciju lokalne ekonomije uključivanjem u uzgoj brzorastućih energetskih useva:
  2. Osnažena lokalna partnerstva i kapaciteti za uspostavljanje nezavisne lokalne zajednice kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije (biomase)