MEMORANDUM O SARADNJI SEKO MEHANIZMA

Beograd 21.11.2014. Predstavnik UNEKOOP-a   prisustvovao potpisivanju   Memoranduma o saradnji u oblasti planiranja, programiranja, praćenja i izveštavanja o međunarodnoj razvojonoj pomoći  između Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i devet vodećih  organizacija civilnog društva SEKO mehanizma .

Osnovni cilj Memoranduma je institucionalizacija odnosa Kancelarije za evropske integracije i sektorskih organizacija civilnog društva (SEKO) i preuzimanje obaveza za sprovođenje zajedničkih aktivnosti i u redovnoj razmeni informacija u procesu planiranja, programiranja, praćenja i izveštavanja o međunarodnoj razvojnoj pomoći. Potpisnici Memoranduma su vodeće SEKO organizacije za saradnju sa državnom upravom u devet različitih oblasti – osam sektora (pravda, unutrašnji poslovi, reforma državne uprave, konkurentnost, energetika, životna sredina i klimatske promene, ljudski resursi i društveni razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj) i tri tematske oblasti (kultura, mediji i civilno društvo).

Saradnja sa SEKO organizacijama podrazumeva: konsultacije, učešće u radu sektorskih radnih grupa na kojima se pripremaju predlozi za korišćenje sredstava iz EU fondova, organizacija obuka, itd.

Kancelarija za evropske integracije je glavni koordinator rada na nivou SEKO mehanizama. Svaki SEKO vodi najmanje tri, a najviše pet organizacija, od kojih je jedna vodeća i koordinira aktivnosti. U ovaj mehanizam do sada se uključilo 418 organizacija civilnog društva iz cele Srbije.